duminică, 8 noiembrie 2009

Iata raspunsurile la intrebarile de saptamana trecuta :

1. În anul 1679 domnul Serban Cantacuzino a ridicat pe dealul Cotrocenilor o mănăstire. Biserica şi anexele mănăstireşti au fost ridicate în decurs de doi ani. Opera lui Şerban Cantacuzino a fost continuată de Constantin Brancoveanu, care a poposit adeseori la mănăstire. În 1862 Alexandru Ioan Cuza a hotărât să utilizeze Mănăstirea Cotroceni ca reşedinţă domnească de vară.

La inceputul domniei PrincipeleCarol I al Roamaniei primeşte ca reşedinţă de vară vechile case domneşti de la Cotroceni. Carol I hotărăşte să construiască în incinta mănăstirii un palat, în folosinţa moştenitorilor coroanei, care să-i servească drept reşedinţă oficială în Bucureşti. Planurile edificiului au fost realizate de arhitectul Paul Gottereau în stil clasic veneţian. În mai 1883 se deschide Guvernului un credit de 1 700 000 de lei pentru dărâmarea vechilor case domneşti şi construirea palatului de la Cotroceni. Construcţia a început în anul 1888. Mai târziu, arhitectul român Grigore Cerchez a reconceput aripa nordică în stil naţional romantic, adăugând o sală mare, cu o terasă deasupra şi două foişoare cu coloane, dintre care unul era replica faimosului foişor de la mânăstirea Hurez. Principesa Maria şi principele Ferdinand s-au mutat la Cotroceni în martie 1896 .


2. “Lasciate ogni speranza voi ch’entrate” – lasati orice speranta voi care intrati. Aceste cuvinte sunt vazute de Dante pe poarta infernului.

3. “Eroica” a fost denumita Simfonia a III – a a lui Beethoven. Ea fusese dedicate initial lui Napoleon inainte de a fi imparat, ca omagiu adresat "republicantului" Bonaparte.

4. Medicul englez William Harvey (1578 - 1657) a demonstrat experimental pentru prima oara in 1619 circulatia sangelui din artere in vene.

5. fotografia a fost inventata in 1824 de chimistul francez Nicephor Niepce (1765-1833). Primele fotografii se numeau dayuerroutype , dupa numele lui Jaques Daguerre (1787-1851), care a perfectionat-o.

6. Cea mai mare insulă de pe glob este Groenlanda, Ea are o suprafaţă de 2 138 800 km2

7. Peruca a fost inventata in antichitate, in urma cu aproape cinci milenii, facandu-si aparitia, aproape simultan, in mai multe zone ale lumii antice, mai ales in Egipt, Sumer, Asiria si Persia, si avand utilizari diverse, de la modalitatea simpla si eficienta de a evita paduchii si pana la definirea statutului social al purtatorului.

8. Arhipelagul Juan Fernandez este situat in Oceanul Pacific, langa coasta chiliana. Are o suprafata totala de 185 km² si este format din insulele Mas a Tiera, Santa Clara si as a Fuera.

( Insulele au fost descoperite in anul 1563, de catre navigatorul Juan Fernandez.

Insula Mas a Fuera, care isi inalta varfurile vulcanice pana la 1840 m a fost vizitata in anul 1683 de piratul Wiliam Dampier.

In anul 1704, carmaciul Alexander Selkirk naviga in apropierea insulei Mas a Fuera. Certandu-se cu capitanul, acesta il pedepsi lasandu-l singur intr-o barca langa insula. In barca carmaciul isi luase de toate : haine, hrana, un cutit, o caldarusa, o biblie, o pusca si putina pulbere. El a trait singur pe Mas a Fuera pentru patru ani si patru luni. Mai tarziu, carmaciul a marturisit ca primele opt luni au fost foarte grele : o melancolie imensa il coplesea, insa el isi organiza treptat viata. Isi construi doua colibe, una pentru dormit si alta pentru provizii. Ca sa faca focul, freca cu pulbere doua lemne unul de altul. Cand provizia de pulbere I s-a terminat, s-a obisnuit sa prinda caprele salbatice in curse. Ca sa se distreze, Selkirk se ocupa cu domesticirea pisicilor salbatice. Aceastea i-au servit nespus de mult in lupta contra soarecilor, care erau asa de multi incat ajunsesera sa-l muste noaptea de picioare. Cand hainele I s-au rupt, s-a imbracat cu piei de capra, pe care le-a cusut cu ajutorul unui cui.

In anul 1709, corabia englezeasca Duke, condusa de capitanul Roger Woods, a ancorat langa insula Mas a Fuera. Zarind un foc pe insula, a trimis o barca care s-a inapoiat cu cativa miei si cu un om ciudat, acoperit cu piei de capra, cu parul lung, amestecat cu frunze si ramurele, cu o barba care ii acoperea fata si cu picioarele goale. Acesta era Selkirk, care rostea sunete de neinteles. Capitanul Woods a notat in jurnalul sau de bord urmatoarele : “ In primele clipe ale prezentei lui printre noi, bucuria i-a fost fara margini. El isi uitase aproape limba si cu destula greutate il intelegeam; pronunta cuvinte fara legatura. Dupa trei zile amintirea cuvintelor incepu sa-I revina……..trecu totusi destul timp inainte de a-si putea relua obisnuinta alimentelor noastre” .

Selkirk s-a intors in anul 1711 in Anglia. Cateva luni mai tarziu povestea lui a fost publicata de catre ziaristul Richard Steel si in felul aceasta a luat si Daniel de Foe cunostiinta de ea. )

9. Clio - muza istoriei,
Euterpe - muza poeziei lirice,
Thalia - muza comediei,
Melpomene - muza tragediei,
Terpsichore - muza dansului,
Erato - muza poeziei erotice,
Polyhymnia - muza retoricii,
Urania - muza astronomiei,
Calliope - muza poeziei epice

10. India

Niciun comentariu:

plaman vs. tigara


am bagat tigara in gura, aceasta tremnura nervoasa si sufla cu demnitate fumul nicotinat dintre sporii inghesuiti.am tras fumurile grabit sa o arunc pe jos, tigara imi mutila plamanul stang , se lupta cu mine, mai bine zis cu vointa mea de a termina pachetul, tigara radea de inconstienta mea, filtrul imi intepa buzele uscate din lipsa berii.... tigara arunca un ultim recital de lumina si fum si apoi isi incredinta amintirea in penumbra filtrului. biruisem, fumasem si ultimul spasm de stralucire al tigarii, eram victorios in lupta cu pachetul de tutun. tigara biruise si ea. isi pusese amprenta la gudronificarea plamanului meu. suntem chit deci.....
si dupa cum se anunta mai am de dus cateva sute de batalii cu propria-mi sanatate